Spring naar inhoud

Van natuurbeschermer tot wildslager

Beeld: koopeenhert.nl

Wisten de media nog niet zo lang geleden niet van ophouden met schrijven over doodhongerende grazers in de Oostvaardersplassen, nu buitelen ze over elkaar heen om te berichten over hoe sappig die hertjes wel niet zijn. Waar al die uitgemergelde dieren die malse biefstukjes al die tijd verstopt hadden vraagt niemand zich af.

Dat deze dieren wettelijk beschermd (zouden moeten) roept al evenmin vragen op. Maar dat zijn we inmiddels wel gewend: het Nederlandse journaille heeft nog nooit een kritische vraag gesteld over de jacht.

Het is ook nog niet zo lang geleden dat Gelderse jagers gewetensbezwaren uitten ‘tegen de manier waarop zij door de overheid [lees: gedeputeerde Jan-Jacob van Dijk] onder druk worden gezet om hoge aantallen herten af te schieten’ .

Van dat geweten lijken de jagers van Staatsbosbeheer, die op last van collega-gedeputeerde Harold Hofstra een massaslachting aan het aanrichten zijn, geen last te hebben. Zij houden blijmoedig de tussenstand bij en berichten geregeld over de stand van zaken: ruim 900 kerngezonde hertjes omgelegd mensen, nog zo’n 900 te gaan!

Van natuurbeschermer tot wildslager in twee stappen...

Er is slechts één zandkorreltje in de productielijn van de staatshertenvleesfabriek: veel van die herten die ze doodschieten zijn zwanger. En dan moet je die foetussen er eerst uitsnijden... Tijdrovend dat, terwijl de poelier al reikhalzend bij de deur van zijn bedrijf staat te wachten op de volgende levering van Staatsbosbeheer.

Die foetussen, die kun je trouwens ook gewoon eten hoor. Doen ze in China ook. Ze worden daar gezien als delicatesse. Zonde om weg te gooien joh! (Ik zie een extra verdienmodelletje: export van edelhertenfoetussen naar China!)

Ondertussen heeft elke kok in Nederland wel verteld hoe waanzinnig lekker die hertjes uit de Oostvaardersplassen zijn en heeft elke krant wel een receptje voor hertenbiefstuk gepubliceerd.

Voor je je tanden in zo’n biefstukje zet, doe je dan nog even een schietgebedje voor die foetussen die doodgingen in de baarmoeder van hun doodgeschoten moeder?

Natuurbescherming is dood – koopeenhert.nl!

 

Lees ook:

Wet Natuurbescherming beschermt niet (meer)

Requiem voor Oostvaardersplassen