Spring naar inhoud

#ditdoetdeprovincie Zuid-Holland

Foto Taskforce Jachtmisstanden: Ganzenjacht in Hoeksche Waard

De communicatieafdelingen van de verzamelde provincies draaien weer overuren. Zo vlak voor de verkiezingen heerst er zowaar ook een ‘groen’ elan in het provinciehuis van Zuid-Holland. Ambtenaren draaien overuren om alle gloednieuwe bijenhotels en gratis zakjes bloemenzaad naar scholen en gemeenten te sturen, want de provincie is er pas achter gekomen dat kleine wilde beestjes best belangrijk zijn...

De afgelopen vier jaar leek de natuur er niet zo toe te doen, maar nu wel hoor!, jubelt de provincie. Ik heb de tijdlijn van @zuid_holland ’s doorgeploegd en ik kwam het woord ‘natuur’ zowaar een aantal keer tegen.

Welk NATUURgebied, polder of ander buitengebied in Zuid-Holland verdient volgens jou een gedicht?, een gedichtenwedstrijd over natuur, met wat herkauwende koeien liggend in Engels raaigras, een molen en een moestuin als illustraties.

Ik weet dat Zuid-Holland de minste natuur heeft van alle provincies, maar kon de Twitter-ambtenaar dan echt niet één fotootje vinden met iets wat lijkt op natuurlijke natuur?

De ‘groene cirkels’ dan? Klinkt groen, toch? ‘NATUUR als basis voor nieuwe verdienmodellen’, natuurgedeputeerde Han Weber kreeg er zowaar rode koontjes van. Een projectje met HEINEKEN Brouwerij. Iets met kaas of zo...

Voor de sportieve mens promoot de provincie met liefde de ZandmotorRun, ‘over een super mooi strandgebied’.

Hoe groen is dat? #jijmaghetzeggen

Met de lofzang op de ‘nieuwe’ natuur het Benthout, vond ik zowaar iets wat op NATUUR lijkt. Met heel veel bankjes voor de vermoeide fietsende en heel veel gras voor de zich in het zweet golfende homo sapiens.

Van ‘oude’ natuur moet de provincie blijkbaar niet veel hebben. Volwassen bomen (de toevluchtsoorden en thuis van ontelbare wilde insecten en andere grote en kleine beestjes) worden massaal gekapt om plaats te maken voor rotondes en snelfietspaden.

In de natuur levende grotere beestjes komen bij de provincie niet eens in beeld. Zij worden overgeleverd aan de PIEF, PAF, POEF-brigade van mannen met gekke hoedjes. (Toegegeven Han, in het vizier hebben is ook een soort van 'in beeld'.)

In het jaar 2016 werden in Zuid-Holland maar liefst 160.000*, goeddeels wettelijk beschermde, in het wild levende dieren doodgeschoten. Vermenigvuldig dit aantal met 4 en je hebt het grofweg het aantal dieren dat in de afgelopen ‘regeerperiode’ van dit college, met toestemming van natuurgedeputeerde Han Weber (D66) is gedood.

De boodschap van de provincie Zuid-Holland is klip en klaar: NATUUR is er alleen voor mensen. Om uit te baten voor recreatie en als supermarkt om de vrieskist mee te vullen. En wilde dieren hebben het nakijken.

Geef jij op 20 maart jouw stem aan de natuur en de dieren die daarin leven? Want zij hebben geen stem.

* Cijfers van de gedode aantallen per soort zijn te vinden in dit artikel van Animal Rights

 

Lees ook:

Wie beschermt onze wilde dieren?

FBE’s zijn goed geoliede dodingsmachines