Boeren klagen. Veel en graag. Dat dat niks nieuws is blijkt wel uit de spreekwoorden ‘Als de boeren niet meer klagen en de pastoors niet meer vragen, dan nadert het einde der dagen’ en ‘Boeren en varkens worden knorrend vet’. (Al knorren de varkens in de bio-industrie waarschijnlijk minder hard dan hun soortgenoten in de tijd dat dit spreekwoord in zwang raakte.)
Boeren klagen, maar nemen het tegelijkertijd zelf niet zo nauw met de naleving van regels. Er gaat bijna geen week voorbij of er is nieuws over creatief boekhouden met mest of andere overtredingen in de reguliere dierhouderij. En daarom is het best gek dat boeren wel voortdurend op hoge toon respect eisen. Het gebeurde ook weer tijdens het debat over dieren in de veehouderij op 24 januari.
De plaat ‘wij verdienen respect’ is inmiddels wel grijsgedraaid, maar het weerhoudt melkveehouder en CDA’er Jaco Geurts er niet van het mantra nog maar eens te herhalen: ‘Boeren verdienen waardering en bescherming, want ze produceren ons voedsel en werken voortdurend aan verbetering van het dierenwelzijn’.
Collega-landbouwwoordvoerder Helma Lodders beschuldigt zonder enige onderbouwing dierenactivisten van het maken van gemanipuleerde beeldopnames. ‘Wat gaat de minister doen om het “extremisme van deze clubs” te stoppen?’ Zo’n uitspraak is bijna koddig te noemen uit de mond van een vertegenwoordiger van de partij die voor het zevende jaar op rij koploper integriteitschendingen is.
Ik kan me niet herinneren dat ik meneer Geurts en mevrouw Lodders ooit heb horen betogen dat zij nu eindelijk de regelovertredingen en normvervaging binnen de eigen gelederen gaan bestrijden, maar de gezamenlijke vijand, de dierenbeschermer, moet KEIHARD worden aangepakt!
Geurts: ‘Zij [dierenactivisten] nemen op illegale wijze het recht in eigen hand, terwijl boeren binnen de wet keihard hun best doen om ons van gezond voedsel te voorzien.’ [cursief; DB]
Het is een beproefde tactiek van mensen die iets te verbergen hebben: zoek een vijand en val die keihard aan om de aandacht af te leiden van de eigen misstappen.
En van wie willen die veehouders dan dat respect? Van de consument die zij er voortdurend van beschuldigen dat ZIJ niet willen betalen voor meer dierenwelzijn? Een frame dat Carola Schouten overigens in het debat herhaalde: ‘Zo vindt zij dat de consument zich wel wat beter zou kunnen informeren en meer zou kunnen betalen voor zijn stukje vlees.’
Je bent niet voor niets een boerendochter tenslotte. Onzin natuurlijk, want deze kan helemaal geen invloed uitoefenen op de prijs van zijn karbonaadje. Daarbij produceert Nederland vooral voor het buitenland en aan de rat race op de internationale markt heeft de Nederlandse consument part noch deel.
Respect van dierenbeschermers dan? De groep die zij dagelijks met hulp van hun vertegenwoordigers in de Tweede Kamer en het ministerie van LNV verketteren? Dat gaat niet gebeuren. De wereldbeelden van de ik-zou-het-mijn-hond-niet-aandoen-maar-met-biggenstaarten-afknippen-heb-ik-geen-probleem varkensboer en die van de alle-slachthuizen-dicht dierenactivist zijn onverenigbaar.
Respect moet je verdienen, en dat gaat gegarandeerd niet lukken met dreinen en klagen. In plaats van meehuilen met de boeren, zou de minister moeten zeggen: Pak eerst het gesjoemel in de eigen sector eens aan! Wees integer en houd je aan de regels. Zo zorg je ervoor dat dieractivisten geen schrijnende beelden van dierenleed meer kunnen maken. En dat respect van jullie, dat verdien je vooral door zelf het goede voorbeeld te geven.
Ik moet denken aan een van de gevleugelde uitspraken van Dr Phil: ‘The best predictor of future behavior is past behavior’, en vrees dat aan de continue stroom van schandalen in de veehouderij (én in de VVD) voorlopig geen einde zal komen...
Lees ook: Dierenactivisten zijn niet de vijand