Spring naar inhoud

Dodelijke vrouwen

Sommige kinderen krijgen dierenkwelling met de paplepel ingegoten (Foto: Taskforce Jachtmisstanden)

Aantal ongediertebestrijders groeit fors, beroep spreekt jongeren aan’, kopte @NUnl een tijdje geleden. Een bericht dat mogelijk is ingegeven door een lobbyende sector, want het onderwerp wijkt nogal af het specialisme van de auteur: filmjournalistiek.

Nederland telt steeds meer ongediertebestrijders', aldus het bericht. 'Ruim tweeduizend mensen bezitten momenteel een licentie om het vak uit te oefenen, zeshonderd meer dan tien jaar geleden. Opvallend is dat de interesse in het vak vooral toeneemt onder jongeren en vrouwen.’

Ik moest onmiddellijk denken aan die andere soort dierendoders, de hobbyjagers. De overeenkomsten met het soort berichten dat uit de hoek van de jagersclub komen zijn duidelijk: ‘Bijna 900 jachtcursisten doen praktijkexamens, jagersbestand wordt jonger’. En: ‘Tot vorig jaar bleef het percentage vrouwen oplopen en bereikte in cursusjaar 2017/2018 het tot dan toe hoogste aandeel van 16,5%.’

Een snelle duik in de Dierenblogger-archieven leert dat dit soort onnozele, van elk nieuwsfeit gespeende berichtjes al jarenlang met de regelmaat van de klok verschijnen in allerhande media.

Waarom de respectievelijke schrijvers de boodschap ‘meer vrouwen/meer jongeren doden dieren’, een nieuwsartikel waard vinden is mij een raadsel. Uit de clustering is op te maken dat het grootste deel braaf en kritiekloos is overgenomen uit persberichtjes van de jachtlobby.

Niemand lijkt zich af te vragen met welk doel de jagersclub deze berichten de wereld in stuurt.

Gaat het erom de beeldvorming te veranderen? Willen ze de illusie wekken dat als ook vrouwen en jongeren dieren afknallen, dat minder wreed is dan als oudere mannen dat doen? Moeten dit soort artikelen de dodelijke hobby meer acceptabel en aaibaar maken in de ogen van de lezers?

Of is de gemiddelde hobbyjager inmiddels zo oud dat de club zich zorgen maakt over het eigen voortbestaan? Je zou het haast gaan denken als je dit leest: ‘Directeur Laurens Hoedemaker van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging is blij met deze feminisering én verjonging van het jagersbestand. “Dat betekent dat jagen ook toekomstige generaties aanspreekt.

Hoe dan ook, voor de dieren die plots uit het leven gerukt worden, maakt het geen klap uit of de vinger aan de trekker mannelijk of vrouwelijk is. Hun wrede dood dient geen enkel ander doel dan de ‘jachtlust’ van Nederlands jagers M/V te bevredigen.

Wat een nare en zinloze dood.

 

Lees voor meer informatie over de kritiekloze wijze waarop media omgaan met berichten van de jachtlobby:

@Trouw: spreekbuis van hobbyjagersclub

20 jaar lobby hobbyjacht