Spring naar inhoud

Kruistochten tegen Oostvaardersplassen

Foto: © Arno-Jan Boere/Natuurstruiner

‘Rapport Oostvaardersplassen vertraagd door ophef’, kopte de Telegraaf deze week. Daaronder volgt een kort, feitelijk bericht over het hoe en waarom. Hoe anders van toon dan het bericht dat diezelfde krant een maand geleden publiceerde: ‘“Gooi hooi over het hek!” Dierenliefhebbers vrezen hongerdood dieren Oostvaardersplassen’. Een oproep die een nietsontziende meute zelfverklaarde dierenredders op de been bracht en een hetze tegen alles des OVP’s veroorzaakte.

In het bericht van 23 februari gaf Gijsbert Termaat een paardenmeisje en een gefrustreerde oud-directeur van Staatbosbeheer ruim baan om hun gal te spuien. Joke Bijl van Staatsbosbeheer kreeg maar liefst 55 woorden ruimte voor een weerwoord.

Van een paardenmeisje geloof ik wel dat ze zich oprecht zorgen maakt over het welzijn van dieren, maar verstand van biologie en wilde dieren heeft ze niet. Het is moeilijk te geloven dat Van Beusekom zich net zo druk maakt over het welzijn van de grote grazers. Hij pleit al jaren voor massaal afschot van de dieren, en daarna een jaarlijks schietfestijn op gezonde dieren om de populatie op een onnatuurlijk laag peil te houden:

‘Breng de dichtheid aan grote grazers tot op het niveau dat in overeenstemming is met de draagkracht van het ecosysteem en handhaaf die dan ook.’

Hij weet best dat er ook dan natuurlijke sterfte zal zijn en dat de populatie weer in de groeifase komt, zodat er jaarlijks steeds meer gezonde dieren afgeschoten moeten worden. En dat weten we zeker omdat dit model al jarenlang wordt toegepast op de Veluwe.

En wie is dan die man die al jarenlang een kruistocht voert tegen de Oostvaardersplassen en in het bijzonder tegen zijn oud-collega Frans Vera? Van Beusekom zat zo’n 10 jaar in de directie van Staatsbosbeheer en werd in 1989 na een conflict op zijn 53ste met pensioen gestuurd. Bijna dertig jaar na dato blijkt hij nog steeds bijzonder gehecht te zijn aan zijn voormalige functie. Zelfs de advertentie waarin hij zijn ecologische veehouderij in Frankrijk te koop zet ondertekent hij met ‘Frits van Beusekom Oud-directeur Staatsbosbeheer’.

Van Beusekom verwijt de overheid: ‘Die blijven geloven in de sprookjes van Staatsbosbeheer en draaien daardoor ieder jaar weer dezelfde grammafoonplaat af. Maar inmiddels is die grijsgedraaid ten koste van vele duizenden dieren.’ Intussen is zijn grammofoonplaat over de OVP als ‘ecologische ramp’, ‘onwetenschappelijk, puur ideologisch opgezet’, ‘een utopie, een speeltuin van een groepje verdwaalde ideologen’ (zijn oud-collega’s), ‘de zeepbel Oostvaardersplassen’, ‘een concentratiekamp’ en ‘een reservaat voor ecologische hobbyisten’ kuis versleten. Typisch gevalletje pot-verwijt-de-ketel.

Hoe dan ook, het artikel in de Telegraaf heeft geleid tot ontelbare bedreigingen van fysiek en verbaal geweld aan het adres van Staatsbosbeheer en individuele boswachters. Als een boswachter in het zicht van de bijvoermaffia een dier moet afschieten, moet de politie erbij komen om zijn veiligheid te garanderen.

En dat is iets wat de paardenmeisjes, oud-directeuren van Staatsbosbeheer en de krant van Law&Order zich best mogen aantrekken.

 

Bronnen:

Rapport Oostvaardersplassen vertraagd door ophef

Dierenliefhebbers vrezen hongerdood dieren Oostvaardersplassen