Spring naar inhoud

Hooibaalhooligans

Foto: Staatsbosbeheer

Er is maar weinig zeker in het leven, maar één zekerheid kunnen we niet omheen: alles wat leeft gaat dood. Nergens is dat zo duidelijk als in de natuur. Het is een universele waarheid waar de bijvoermaffia in de Oostvaarderplassen niets van wil weten. Uiterst selectieve boosheid, want over de vele miljoenen dieren die op elk moment buiten ons gezichtsveld sterven en zij die in stallen en slachthuizen een wrede dood vinden hoor je ze niet.

Het ene dier is het andere niet.

Zelfs nu er dagelijks bijgevoerd wordt, worden alle oproepen om niet te voeren genegeerd. Er zijn nog steeds mensen die zich geroepen voelen om complete balen ongeschikt hooi, met de touwen er nog omheen en ander voedsel dat wilde grazers vrijwel zeker ziek zal maken, soms met plastic zakken en al, over de hekken kieperen. Boswachters moesten zelfs hooibalen van de wildroosters verwijderen. Roosters waarin dieren gemakkelijk hun poten hadden kunnen breken.

De ene oproep is de andere niet.

De Oostvaardersplassen zijn tot nader order gesloten voor publiek. De dierenredders konden met hun tengels niet van de grazers afblijven en de boswachters zijn hun leven niet meer zeker. Iedereen die genuanceerde geluiden over de OVP liet (en laat!) horen, kreeg ervanlangs. Maar vooral de boswachters, hun gezinnen en Kop van Jut, Frans Vera, kregen te maken met de meest vreselijke bedreigingen.

De ene mens is de andere niet.

We hebben OVP-demonstrant Henk Bres er niet over gehoord, die bedreigingen aan het adres van iedereen die het niet met de hooibaalhooligans eens is. En nu is hij boos omdat hij niet meer mag voorlezen op de school waar hij dat jarenlang deed. Deze heeft een bedreigende e-mail ontvangen en kan ‘de veiligheid van kinderen en mij niet garanderen. Dit doet pijn.’

De ene bedreiging is de andere niet.

Bres is voor gelijkheid: ‘En zo zien we maar weer: Nederland is een land waar op papier iedere burger gelijk is en stevig verankerde grondrechten geniet. In werkelijkheid zie je echter gewoon dat mensen die zich aan de rechterkant van het politieke spectrum bevinden moeten vrezen voor uitsluiting, discriminatie en zelfs worden geweerd op scholen. Alsof het melaatsen zijn.

Triest.’

Wie had ooit kunnen denken dat ik uit een tweet van Henk Bres zou citeren, maar ik doe het toch.

Dat stevig verankerde grondrechten van boswachters, wetenschappers en iedereen anders die de OVP een warm hart toedraagt al wekenlang worden geschonden, is inderdaad triest. Diep triest.

'#doetpijn'

 

Bron: Henk Bres mag niet meer voorlezen op scholen omdat hij PVV-lijstduwer is: “Wat een nare tijd!”

Lees ook: To do or not to do: voeren wilde dieren