Spring naar inhoud

Dieronvriendelijk fruit

Foto: Dierenblogger, Dordrecht

Hoe diervriendelijk is Nederlands fruit, vroeg ik mezelf laatst af toen ik las dat Dierbaar Flevoland in beroep was gegaan tegen een ontheffing voor het vergassen van kraaien en kauwen. Terecht, want het is niet alleen onwettelijk, vergassen met CO2 is ook nog eens uiterst wreed. Verder zal het doden van de vogels niet leiden tot minder schade.

‘Fruittelers hebben steeds meer last van vogels zoals kraaien, kauwen en mezen’, zo begint het artikel waarin fruitteler De Groen uit Luttelgeest uit de doeken doet hoezeer de vogels het gemunt hebben op zijn peren.

Zonder daar enige onderbouwing voor aan te dragen is volgens De Groen het aantal kraaien en kauwen dat zijn boomgaard bezoekt verdubbeld. Of misschien heeft die plotselinge groei in populatie iets te maken met het feit dat de schadevergoedingsregeling wordt afgebouwd? Hoe dan ook, De Groen kreeg van de provincie Flevoland toestemming om de vraatzuchtige vogels te vangen in een vangkooi en ze vervolgens te vergassen. Dat doet hij niet voor de lol: ‘Die beesten doden doe ik liever ook niet, maar ik zie geen andere optie. Ik wil het zo pijnloos mogelijk doen door ze te vergassen.’

Vangkooien werken met levende lokvogels. ‘Een soort volière’, noemde een collega-fruitteler uit Lexmond dat ooit eufemistisch. ‘Zoals particulieren die thuis hebben. We zorgen echt wel dat de beesten een diervriendelijk leven leiden.’ Maar hoe diervriendelijk is het om wilde dieren tot en met de oogst op te sluiten in een kooi? Gestreste dieren die dag in dag uit krijsen van angst en zich letterlijk dood vliegen tegen het gaas? Hoe diervriendelijk is het om ze na deze lijdensweg ook nog op een zeer pijnlijke manier te vergassen?

En zijn kauwen en kraaien eigenlijk wel de ‘boosdoeners’? Onderzoek wijst uit dat het niet de kraaiachtigen, maar de kleine zangvogels zijn die verantwoordelijk zijn voor de meeste vraat in de fruitteelt. Sovon becijferde in 2011 dat zo’n 95 procent van de schade aan peren in de Betuwe wordt veroorzaakt door kleine zangvogels. Het zal in Luttelgeest waarschijnlijk niet veel anders zijn.

Maar ja, zodra je zangvogeltjes gaat vergassen krijg je heel ornithologisch Nederland over je heen.

Er is nooit enig bewijs geleverd dat het vangen, opsluiten en doden van intelligente dieren als kraaien ook maar enig nut heeft bij schadebestrijding. De Groen zegt het zelf: ‘Ze wennen overal aan, ze zijn slim.’ Dus waar gaat het dan wel om? Dat de schade niet (meer) wordt vergoed? Of vieren telers hun frustraties bot op vogels waar ze toch al een hekel aan hebben?

Ordinaire vergelding. Oog om oog, het is ouder dan de Bijbel. Net als die appel (of in dit geval: peer): kraaien snoepen ervan en betalen daarvoor met hun leven.

 

Bronnen:

‘Vogels vreten fruit aan, oogst wordt verpest’

‘Vergassen van vogels uit den boze’