Spring naar inhoud

Dierenredders in jagerskleren

Foto: AJ Boere | Natuurstruiner

Het is beter om een dier in de bloei van zijn leven dood te schieten dan wanneer hij te zwak is om verder te leven. Het is beter voor een dier om hem af te schieten als hij net een paar maanden oud is en nog een heel leven in vrijheid voor zich heeft, dan dat hij ooit van ouderdom sterft.

Het is een logica waar je jager voor moet zijn om ‘m te begrijpen. Of je moet Cynthia of Annemieke heten, of een van hun volgelingen zijn. Zelfverklaarde dierenredders die naar de rechter stappen om het afschieten van honderden gezonde dieren, waarvan een groot deel in het afgelopen seizoen geboren kalveren, af te dwingen.

Schiet mij maar af…

Hoeveel van de donateurs van het duo C&A hadden zo’n massaslachting van kerngezonde dieren  voor ogen toen ze de dames gingen volgen of zelfs mee hielpen met het over de hekken kieperen van hooibalen en winterpenen? Was dat juist niet bedoeld – hoe ondoordacht en slecht geïnformeerd dan ook – om dieren in leven te houden?

Als de rechter de dames gelijk geeft, worden er straks families uit elkaar geschoten. Hindes moeten toezien hoe hun kalveren afgeknald worden; kalveren zien hun moeders in elkaar zakken. Blinde paniek als de jagers beginnen met het zaaien van dood en verderf.

En dat alles te bewonderen van achter de hekken waar ze zo vaak te vinden waren afgelopen winter om het ‘crepeergebied’ de Oostvaardersplassen te ‘inspecteren’.

Waar blijft de verontwaardiging? Voelt dan niemand zich verraden door de dames, toen duidelijk werd dat zij vanaf dag één achter de schermen aangestuurd werden door boeren en plezierjagers?

Of hebben ze zich laten overtuigen door de jachtlobby dat als je gezonde dieren doodschiet er nooit meer eentje een natuurlijke dood zal sterven?

Je hoeft maar een paar kilometer zuidelijker te gaan kijken om te weten dat dit klinkklare onzin is. De Veluwe.

Daar worden jaarlijks tussen en 60% en 80% dieren ‘preventief’ gedood door een klein legertje plezierjagers. Het weerhield wilde dieren er deze zomer niet van om bij bosjes een natuurlijke dood  te sterven.

En aankomende winter zal het niet anders zijn. En elk jaar schreeuwen de heren jagers harder en harder dat het aantal zwijnen, herten, ganzen, reeën enz. ‘uit de klauwen loopt’. Diezelfde soorten die zij zo goed claimen te beheren.

Een populatie van 500 edelherten in de Oostvaardersplassen (een gebied dat ook nog eens een stuk groter is dan de Hoge Veluwe) vinden C&A ‘ideaal’. Wat ze er niet bij zeggen (en de provinciebestuurders ook niet) is dat eenmaal schieten elk jaar schieten betekent.

Een nieuwe killing fields in Nederland, een Natura 2000-gebied waar straks goed doorvoede, kerngezonde, en vooral zeer jonge edelherten massaal worden afgeknald.

Nee, met vrienden als C&A, aangemoedigd door Hennies, Jannies en Johnny’s, hebben wilde dieren geen vijanden meer nodig.

Dierenredders in jagerskleren. Je moet ze maar willen volgen ...

Bron: Aantal grote grazers moet terug naar 500