Spring naar inhoud

Werft De Hoge Veluwe jagersknechtjes?

Foto: https://www.hogeveluwe.nl/nl/agenda/jacht-en-wildbeheertentoonstelling

‘Wilde dieren spotten op de Hoge Veluwe kan nu ook vanuit de luie stoel’, luidt de ogenschijnlijk onschuldige kop van een artikel op nos.nl. Maar is het wel zo onschuldig? En waar worden deze telgegevens precies voor gebruikt?

‘Identificeer de dieren op de foto’s en help mee met belangrijk onderzoek!’, meldt Nationaal Park De Hoge Veluwe op zijn site. ‘Vanaf nu kan iedereen thuis helpen dieren tellen.’ De wildtellers kunnen met hun hulp een rondleiding met een boswachter of een toegangskaartje tot het park winnen.

Alles voor het goede doel. Zo lijkt het in ieder geval op het eerste gezicht: wetenschappelijk onderzoek ‘in samenwerking met Wageningen University’. Meia van der Zee van de universiteit: ‘We willen weten welk dier op welk tijdstip waar was en met hoeveel soortgenoten. Daarmee kun je heel veel te weten komen over het gedrag van de dieren en dat kun je weer koppelen aan andere data, zoals bezoekersaantallen of plantenmetingen.’

Klinkt reuze sympathiek, maar wat er verder met de cijfers gebeurt vermeldt het artikel niet.

Tellen is in jagerstermen namelijk synoniem met afschot. ‘Ieder jaar wordt van alle soorten geteld hoeveel exemplaren er zijn. Op basis daarvan wordt bepaald hoe groot het afschot moet zijn’, staat te lezen op de website. En schieten, dat doen ze maar wat graag in Park De Hoge Veluwe. In 2017 moesten er op basis van tellingen, maar liefst 201 edelherten, 325 wilde zwijnen en 100 moeflons worden afgeschoten. De jacht op edelherten werd zelfs met een maand vervroegd, zodat er ook midden in de zoogtijd op de dieren kon worden geschoten! Het park staat dus niet voor niets bekend als de grootste schiettent van Nederland.

En het is duidelijk waar ‘tellen’ toe leidt...

Genoeg reden om je nog eens achter de oren te krabben voor je vrijwillig aan de slag gaat als ‘wildteller’ voor De Hoge Veluwe. Want het zou zomaar kunnen dat dat prachtige edelhert dat je als enthousiaste luiestoelteller hebt gesnapshot, volgend jaar in het echt te bewonderen is. Van héél dichtbij. Aan de trofeewand in het museum...

 

Bronnen

Wilde dieren spotten op de Hoge Veluwe kan nu ook vanuit de luie stoel

Snapshot - Identificeer de dieren op de foto’s en help mee met belangrijk onderzoek!