Spring naar inhoud

Jagen maakt gewelddadig

© Foto Taskforce Jachtmisstanden

‘If slaughterhouses had glass walls, everyone would be a vegetarian’, zei Paul McCartney ooit. Dat hij gelijk heeft, blijkt keer op keer uit de reacties op gruwelijke beelden die naar buiten gebracht worden uit slachthuizen.

Het doden van dieren maakt mensen wreed. Temple Grandin, een wetenschapper die onderzoek doet naar de veehouderij in Amerika, zag het in vrijwel alle slachterijen die ze bezocht. De wreedheden beperken zich niet tot ‘officiële’ slachterijen of het buitenland. Beelden in het verleden gemaakt op een nertsenfokkerij in Nederland lieten medewerkers zien die de diertjes mishandelden, voordat ze hen in een vergassingskar smeten.

Dat vele miljoenen ‘productiedieren’ overal ter wereld, en ook in ons land, een ellendig leven achter de rug hebben, is nog niet genoeg. Ze worden ook nog eens zwaar mishandeld voor ze veroordeeld worden tot een gruwelijke doodsstrijd.

Het doden van dieren is wreed. Wreedheden die ook in het veld plaatsvinden, ongekend dierenleed door de handen van jagers. We zien de bewijzen daarvan regelmatig voorbijkomen: gillende en stuiptrekkende dieren en jagers staan erbij en lachen erom. Incidenten, zoals de jagersclub elke keer weer beweert? Richt een camera bij een jachtpartij en je filmt ernstige dierenmishandeling. De wreedheden die jagers vossen aandoen zijn al helemaal met geen pen de beschrijven. Maar wat houdt hobbyjagend Nederland van de natuur...

Jagen maakt gewelddadig. Ergens achter in een lade in een bureau op het ministerie van Justitie, ligt het rapport Dierenwelzijn in het vizier. De aard en omvang van dierenwelzijnszaken en de stand van zaken van de handhaving van de regelgeving op dat gebied in Nederland. Een rapport waarin te lezen is:

‘Er bestaat een relatie tussen jagen en agressie/geweld tegen dieren (...). Jagers zijn twee keer zo vaak betrokken bij gewelddadige delicten tegenover dieren dan personen die niet jagen.’

Jagen is wreed. Het is een vorm van geweld tegen dieren waarvoor zelfs de directeuren van ‘natuurorganisaties’ pleiten.

Zelfs dat piepkleine beetje natuur dat we in ons land hebben, moet geëxploiteerd worden. Natuur waar ook nog vlees uit ‘geoogst’ moet worden.

Stel je voor dat er een hoekje Nederland zou overblijven waar mensen geen geweld gebruiken tegen dieren, waar gezonde dieren niet wreed gedood worden.

Dat dat hoekje er niet mag zijn, zelfs niet in natuurgebieden, stemt me intens verdrietig.