Spring naar inhoud

Hypocrisie van jagers

Doodgeschoten wilde eend. Foto: Taskforce Jachtmisstanden

Als er één bericht is dat exemplarisch is voor de hypocrisie van de jagersclub , dan is het wel de tweet van 10 januari 2020: ‘Januari is de ideale maand om broedkorven voor de wilde eend te zetten (...) 2020 is het jaar van de wilde eend. Wij roepen leden op korven te plaatsen en straks te monitoren.’ Voor wie het niet weet: de jagers plaatsten dit bericht toen ze nog volop wilde eenden aan het afknallen waren...

De jaarlijks terugkerende ‘activiteit’ om korven te plaatsen leidt tot berichtjes zoals in Het Kontakt, waarin ze zonder enig weerwoord hun hypocriete blabla mogen oplepelen: ‘Om het broedsucces van eenden te vergroten, steken jagers ieder jaar de handen uit de mouwen. Zij maken én plaatsen de eendenkooien op diverse plekken in de Krimpenerwaard. “Doordat de eendenkorven boven het water worden geplaatst, vallen de broedende eendjes minder makkelijk ten prooi aan roofdieren als verwilderde kat, reiger, kraai en vos”, legt WBE-bestuurslid Harm Koelewijn uit.’

Dat diezelfde eendjes over pak ’m beet een halfjaar in het tableautje van Koelewijn c.s. morsdood liggen te wezen, vermeldt het bericht niet.

Het tekstje over eendenkorven op de site van het jagersgilde klinkt als promotie van een knutselmiddag voor kleuters: ‘Het is nu dus een mooie tijd voor WBE’s, jachtcombinaties, individuele jagers, vogelaars en andere natuurliefhebbers [sic] om aan de slag gaan met eendenkorven. Het verdient de voorkeur om voor het einde van januari de korfjes te hebben staan; dan hebben de eendjes nog volop de tijd om de broedkorf aan te nemen voordat het leggen en broeden begint.

De jager als eendjesknuffelaar...

Dat het de jagers uitsluitend gaat om het oogsten van zo veel mogelijk eenden, blijkt uit hun verzet tegen een jachtverbod, waar Natuurmonumenten en Vogelbescherming al sinds 2016 op aandringen. Voorbarig, oordeelt de jagersclub: ‘De wilde eend staat nog steeds in de top-10 van meest voorkomende broedvogels.’

Uit recent onderzoek van Sovon blijkt dat in de laatste 20 jaar ten minste 25% van de wilde eenden is verdwenen. Dat zijn meer dan 100.000 broedpaartjes!

Dat het aantal wilde eenden dramatisch is afgenomen geven de jagers toe, maar dat heeft natuurlijk niets met de jacht te maken. Nee, de boosdoeners zijn van dierlijke aard: de opmars van natuurlijke jagers, zoals nerts, bunzing, marter, reiger en snoek! En ze zijn natuurlijk altijd bereid om de eendjes te ‘helpen’ om groot te groeien ‘(...) door het beheer [lees: doden] van bovenmatige aantallen roofdieren’. Wat ‘bovenmatig’ is, bepalen ze uiteraard zelf.

Hoe dan ook, de jagers knallen er straks, van 15 augustus tot en met 31 januari, weer lustig op los.

In de pan die vogels! En dat niet alleen. De noodlijdende wilde eend moet, vindt jagershoofdman Hoedemaker, ook in de pan van 200 chef-koks van restaurantvereniging Euro-Toques.

Want moge de lieve heer ons behoeden dat Jonnie Boer zonder wilde eend komt te zitten: ‘Wild van Nederlandse bodem is geschoten door deskundige, opgeleide jagers en vormt daarmee een prachtig product dat prima past in de beleidslijn van een duurzame voedselketen. Dat moet je dus niet verder aan banden leggen, laat staan verbieden. Dat moet je koesteren.