Spring naar inhoud

‘Exclusief’ Veluws dierenleed

PLUS, de supermarkt van ‘Goed eten. Daar houden we van’, houdt ook van Veluws wild. ‘Dieren als herten, reeën en wilde zwijnen lopen daar vrij rond en doen zich tegoed aan eikels, kastanjes en gras’, is te lezen in het ‘wildnummer’ van Boodschappen. Een mooi verhaal. Of niet?

De marketeers van PLUS portretteren de Veluwe als een natuurgebied waarin dartele hertjes rondhuppelen en zwijntjes er lustig op los wroeten op zoek naar eikeltjes totdat een jager ze met een goedgerichte kogel pijnloos en vredig naar de ‘exclusieve’ schappen van de PLUS schiet. De bofferds. Maar nooit een zwijn of hert te veel hoor: het aanbod van PLUS ‘hangt af van wat de natuur biedt’. Bij een wildoverschot wordt gejaagd, bij schaarste niet.’ Vredig plaatje niet?

Openluchtslachthuis
De realiteit is dat vredigheid op de Veluwe ver te zoeken is. De ‘grootste schiettent van Noordwest-Europa’, noemde ecoloog Geert Groot Bruinderink het gebied in het lijfblad van jagend Nederland drie jaar geleden. Een gebied waar jacht het hoofddoel is. Een beeld dat dit jaar werd bevestigd door Veluwse jagers zelf. Ze moeten van de provincie zo veel herten doden dat het zelfs deze vrijetijdsjagers tegen de borst stuit: ‘Zo ga je niet met beesten om, je hebt ook een zorgplicht. Je gaat niet zomaar beesten overhoop schieten. Dan ga je maar naar een schietbaan.’ En: ‘Je kan het een openluchtslachthuis noemen om alles wat voor de loop komt te schieten omwille van de aantallen.’ ’s Nachts jagen en ‘dieren lokken met lokvoer, drachtige dieren afschieten en moeders bij kalfjes wegschieten, waardoor deze verhongeren. “Waar we nu mee bezig zijn is gekkenwerk”.’ Inderdaad dames en heren van PLUS, een heel idyllisch plaatje...

Doodsangst
Op dat fantastische leven dat in het wild levende dieren volgens PLUS leiden valt dus wel wat af te dingen. In vrijwel heel Nederland leven ‘eetbare’ (en veel niet-eetbare) dieren een groot gedeelte van het jaar in voortdurende doodsangst. Langdurige stress die – ook bij dieren – ten koste gaat van gezondheid en welzijn. Op de Veluwe is het doel om jaarlijks 6 van de 10 edelherten te doden en tot 8 van de 10 wilde zwijnen. De term ‘openluchtslachthuis’ is dus niet overdreven.

En dat is het verhaal achter het ‘exclusieve’ wild-verhaal van PLUS. Goddank is het wildseizoen bijna ten einde, maar het slachthuis dat Veluwe heet blijft geopend...

Meer informatie:
Interview scheidend ecoloog Geert Groot Bruinderink, Veertig jaar grofwildonderzoek, De Nederlandse Jager, 06.03.2014
Veluweland: Jagers op Veluwe weigeren jacht op edelherten
Bij Nader Inzien: De Veluwe is de grootste schiettent van Noordwest-Europa
Dierenblogger: Plus blijft oneerlijk over eten